уторак, 7. јануар 2020.

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag



Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje.




Neko mora da da je okleveto Jozefa K., iako nije učinio nikakvo zlo, jednog jutra je bio uhapšen.

Ovom rečenicom počinje najpoznatije delo češkog pisca jevrejskog porekla, koji je pisao na maternjem - nemačkom jeziku. 
Delo je Proces, pisac je Franc Kafka, a mesto njegovog rođenja je Prag, što je i naša prva destinacija.

Zlatnim autobusom - u Zlatni Prag krenuli smo uoči proslave prelaska jedene dekade u drugu:
svako sa svojom željom u srcu, za svojim snom u duši, u potrazi za nekom samo njemu znanom zvezdom. 

Ja sam poželela da se ponovo susretnem sa Kafkom, ali ovoga puta kao da me je veliki pisac obmanuo, ili sam ja omanula. 

Bilo kako bilo, promakli su mi i suveniri sa njegovim likom... ni u jednom bistrou sa njegovim imenom nisam ni kafu popila... ni na grob nisam otišla.
Pred Muzejem smo, doduše, bili, šalili se na račun komentara jedne od turistkinja da ovde nije zdravo dovoditi muževe jer se mogu osetiti inferiorno u odnosu na muške statue i njihove pokretljive ekstremitete, iz kojih je trebalo da izlazi  mlaz vode, koji je, ovog puta, iz nepoznatog razloga, izostao.

                    (fotografija nastala ispred Kafkinog muzeja, lokalni vodič Hana Jurkova)

Usput, ne razumem šta je idejni tvorac ovih skulptura hteo da kaže, ali, kako to jednom reče i sam Kafka Tačno shvatanje jedne stvari i njeno potpuno nerazumevanje iste stvari, ne isključuje jedno drugo.

Da li je i sam Kafka pružio razumevanje svog alegorijskog dela? Ko kome sudi i zašto? Može li se delo tumačiti sa biografskog stanovišta ili seže mnogo dalje i dublje? Ima li veze sa vremenom u kome je nastalo ili apokaliptički predviđa nadolazeće?
Ili se možda  pisac samo  sa nama poigrao, jer katkad  traganje za smislom može biti uzaludno...ili možda čak smisla i nema.

Otvoriše se onamo krila jednog prozora, i pojavi se čovek, na toj visini slabačak i mršav...Ko je to? Prijatelj?...Neko ko saučestvuje?...Je li to jedan čovek? Jesu li to svi?

Ovako se završava roman i sudbina glavnog junaka, koga ubijaju, kako pisac kaže kao pseto

U  današnjem Pragu, u daljini, u jednoj maloj ulici, u visini krovova, ugledam čoveka kako visi.
Ne ispuštam zvuk, ne osvrćem se da potražim pomoć, ne posežem za telefonom da pozovem policiju, jer nam ponovo Černi, koji je radio i skulpture ispred muzeja, kao i Metalmorfozis (Kafkinu "glavu" koja se okreće), na neobičan način nešto poručuje: Jesmo li slobodni ili vezani?
Da li smo zadati ili dati?
Možemo li u isto vreme biti slobodni i uhapšeni od obaveza, okolnosti, posla, dece, odgovornosti?

Nikada nismo ubirali više plodova sa ovog sveta: posedovali više automobila, kuća, haljina, cipela...nikada više nismo putovali...baratali sa  više informacija...a bili usamljeniji.

( Viseći čovek, na raskrsnici Skorepske i Husove uluce u Pragu, autora Davida Černija)

Putujemo, putujemo, putujemo, ali da li možemo pronaći svoje mesto u vremenu i prostoru, ili se i dalje, poput Jozefa K. gubimo u nekim mračnim i pretrpanim hodnicima, zagušljivim sobičcima našeg uma, među propisima, zabranama i pravilima, jer ma gde bili, ma gde pobegli, kako naš narod voli da kaže, dupe nam je uvek otpozadi?

Ili, možemo li otvoriti i raskriliti svoje srce, pustiti da stari, prevaziđeni čovek u nama umre (da bude obešen, pogubljen, usmrćen),  ne bi li se rodio novi, ne bi li jednoga dana postali najbolja verzija sebe?

Ili nam spasa nema, te i Sfera ("Mocartova" kugla iz 2007. godine, Salcburg) govori o čovekovoj otuđenosti?

                                                             ( Sfera, Salcburg, 2020.)

Otuđenosti od samoga sebe, otuđenosti od drugih, od života?
Naš najveći greh šta je?
Što smo se odavali strastima ili što nismo ni živeli, što smo se plašili života?

3 коментара:

  1. Water Hack Burns 2lb of Fat OVERNIGHT

    Well over 160 000 men and women are using a easy and SECRET "water hack" to lose 2 lbs each and every night in their sleep.

    It's proven and it works on anybody.

    This is how to do it yourself:

    1) Take a glass and fill it up half the way

    2) Proceed to learn this crazy hack

    and be 2 lbs lighter the next day!

    ОдговориИзбриши
  2. Čarobni poziv dr. Ajayi pomogao mi je da se vratim mužu nakon 2 godine razdvojenosti zbog nesporazuma i molio sam ga nekoliko puta da se vrati kući da bude sa mnom i naše troje djece, ali umjesto toga odbijem da ostanem s drugom ženom u koju vjerujem manipulira s njim. Vidio sam svjedočanstvo o vračaru čarolije dr. Ajayi dok sam tražio pomoć na internetu koji mi je objasnio kako je pomogao da svog brata izvuče iz zatvora nakon što je za nju obavio čaroliju pomilovanja, stvarno želim da se moj muž vrati kući, pa pošaljem SMS pravopisac na WhatsApp-u: +2347084887094 i rekao mi što treba učiniti, k slijedio sam sve upute i danas moram podijeliti svoje svjedočenje jer se moj muž vratio kući tri dana nakon što je dr. Ajayi izvršio čaroliju da se vrati kući, sada sretno živimo. Imao sam dvojbe, ali sada više ne sumnjam, jer sve što mi je Čarobnjak rekao, dogodilo se kako mi je objasnio, pa ako vam je potrebna pomoć kotača za čaroliju za bilo kakav problem sa kojim se susrećete u životu, kontaktirajte e-poštu dr. Ajayi : drajayi1990@gmail.com ili WhatsApp: +2347084887094.

    ОдговориИзбриши
  3. Здраво, моје име је Нира Шалом и желим да поделим добре вести о томе како сам повратио своју бившу љубав са светом. Био сам схрван када ме је моја љубав оставила због друге девојке прошлог месеца. Међутим, пријатељ ме је упознао са Баба Валеом да Висеманом, великим гласником. Испричао сам свој проблем Баби Велу, објашњавајући како ме је бивша љубав напустила и како ми је потребан посао у великој компанији. Уверавао ме је да сам дошао на право место, где ћу без икаквих нежељених ефеката добити жељену жељу. Рекао ми је шта да радим, и пошто сам пратио његова упутства, моја љубав ме је позвала у наредна 2 дана, извињавајући се што ме је раније оставила. Недељу дана касније, моја жељена компанија ме је позвала на разговор за место супервизора. Одушевљена сам што могу да поделим са светом како ми је Баба Вел помогао да испуним жељу мог срца. Баба Вел је специјалиста за све врсте урока и добре магије. Ако вам је потребна било каква помоћ, контактирајте Баба Вале на бабавалевисеман01@гмаил.цом Вхатсапп: +2348136951551 вибер: +2348136951551
    Хвала касније!

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...