субота, 7. април 2018.

Nomofobija

Nova vremena, nova moda, nove fobije.
Svi znate za agorafobiju (strah od otvorenog prostora), klaustrofobiju (strah od zatvorenog prostora), akrofobiju (strah od visine) i tako redom. Ali da li znate šta je to nomofibija ili no mobile phone phobia?

Možda baš i niste čuli za ovaj naziv, ali ste se svakako bar jednom uplašili za svoj najnoviji telefon, bilo zato što ste mislili da ste ga izgubili u prevozu ili da nećete moći da ga koristite jer vam je baterija iscurila ili je iz nekog razloga zabagovao.

Svi imate makar jednog prijatelja koji se non-stop pipka po džepovima tragajući za ovom spravicom bez koje mu je život postao nezamisliv.
Isto tako, mi koji radimo u prosveti, gotovo svakodnevno se susrećemo sa prestravljenim učenicima koji su ostavili svoj pametni telefon u vašoj učionici, a onda ga je tetkica sa sprata predala drugoj na spratu niže, a ova dežurnom policajcu i tako nižite sami opcije u beskonačno dok vam adrenalin raste. Nervoza, napetost, strah, panika, birajte sami.

Pored straha od gubitka voljene igračke, kod određenih konzumenata istih, postoji i strah kada u određenim situacijama treba uređaj staviti na off. Gotovo dožive paniku kada u bioskopu čuju: Molimo vas da isključite svoje mobilne telefone.
Da ne govorim o panici učenika kada im oduzmem iste ili ih pohranim u svoju tašnu zbog korišćenja na času.

Mislim da će uskoro sve ostale fobije ustuknuti pred nomofobijom.
Ne znam da li da se smejem ili plačem.

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...