понедељак, 29. август 2016.

JEVREMOVAC - MESTO ZA "KULIRANJE"


Kad ste poslednji put posetili Botaničku baštu u Beogradu? Verovatno se ni ne sećate. Zato je sada pravo vreme da se podsetite svojih doživljaja iz detinjstva, obnovite znanje iz biologije i podarite sebi trenutke čistog uživanja.
Ova prelepa oaza  nalazi se u samom centru grada, u Takovskoj ulici.
Na samom ulazu dočekaće vas bista Josifa Pančića, našeg poznatog botaničara, na čiji predlog je i osnovana Kraljevska botanička bašta u Beogradu.

        
Ali, ako dođete vikendom, neće vas "dočekati" samo Pančić, već i mladenci, koji su tu došli da naprave fotografije, koje će ih podsećati na jedan od najlepših dana u njihovom životu. Jedne smo zatekli već na ulazu, druge u vrtu, koji smo dobili zahvaljujući prijateljima iz Japana, a treće u staklenoj bašti, gde se čuvaju egzotične biljke. Kasnije smo saznali da se fotografisanje mladenaca u Botaničkoj bašti zakazuje nedeljama ranije.


Inače, bašta je dobila ime Jevremovac, po dedi kralja Milana, na čijem se imanju danas nalazi ovaj prelepi vrt, koji nisu uspeli da unište ni česta bombardovanja Beograda, ni posetioci, koji su dolazili da iz nje "pozajme" pelcer ili biljke za svoj čaj, ali zato umalo jeste Dunav, koji se izlio na prvobitni lokalitet na Dorćolu i gotovo uništio celokupni biljni fond.
Današnja bašta predstavlja neprocenjivo blago koje se meri lepotom i šarolikošću cvetova, žbunja, različitih vrsta trava, drveća... Meni se najviše svidela Pampas trava, poreklom iz Južne Amerike.


Ovo neverovatno mesto u Beogradu predstavlja planetu u malom, jer tamo možete pronaći biljke sa svih kontinenata.




Botanička bašta je tu  da vas zaštiti od buke iz okolnih ulica i štetnih misli, da vam podari lepotu i spokoj i vrati vas prirodi. Zato ne budite lenji i posetite ovu vremešnu damu u centru grada.


Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...