понедељак, 22. август 2016.

OPET ON



Neposredno posle posete koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, ili ako vam je lepše memorijalnom centru, čitam knjigu Timura Vermesa Opet on, po kojoj je snimljen i film.
On je, naravno, Hitler, kriv za masovno ubijanje Jevreja, Srba, cigana i ostalih "nepodobnih", koji se 66 godina posle svoje smrti, o kojoj se i dan-danas ispredaju priče, budi u današnjem Berlinu. Kroz knjigu, koja satirično opisuje današnju Nemačku i društvo uopšte, pratimo probuđenog firera, za koga svi misle da je komedijaš, i njegov uspon kroz emisije na TV-u i štampu do sveopšte popularnosti.
I kao što sam se u Aušvicu pitala, u kome najnoviji naraštaji, dok ih vode kroz barake koje svedoče o mukama i stradanju ljudi, traže Pokemone zalepljenih pogleda u svoje mobilne aparate, da li je u redu, što su "fabrike" najstravičnijih zločina pretvorene u "muzeje", i posle čitanja knjige mi se nameće misao da nam je Vermes kroz nekog drugog mogao objasniti svet u kome živimo. Ali kao što sjajni vodič u Aušvicu objašnjava da Aušvic kao takav mora da postoji da se tako nešto ne bi ponovilo, tako je i Hitler odlično poslužio piscu da pokaže današnju Nemačku i svet u kojem se i danas može pronaći neko kome ovaj monstrum može biti simpatičan.
Na osnovu knjige je snimljen i film na 70-godišnjicu oslobođenja Aušvica.
These are my own attempts of making unofficial subtitles to "Er ist wieder da", or "Look Who's Back".…

1 коментар:

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...