понедељак, 22. август 2016.

KAKO BITI PARIŽANKA GDE GOD DA SI





Koje su vam prve asocijacije na Francusku? Francuski poljubac? Vino? Parfem? Sloboda?
A na Pariz? Ajfelov toranj, grad ljubavi...svetlosti...žene?
Nisam bila u Parizu, ali moj prijatelj voli Parižanke, pa k'o velim, hajde da se "obučim", te tako pročitah zanimljivu knjigu "Kako biti Parižanka gde god da si".

Napisale su je četiri žene: An, Karolin, Odri i Sofi. Em su Parižanke, em su prijateljice (asocijacija na "Seks i grad" u prvom naletu, ali posle čitanja knjige - pada u vodu), em - umetnice.
Odmah upijam rečenice ispisane "masnim" slovima:
Ti si heroina, ponašaj se tako.
Izaberi nešto što svi vole i mrzi to. (Odmah rešavam da ugasim Fejs i Instagram, ali to kratko traje...Nisam Parižanka, već Beograđanka.)
Nosi crni grudnjak ispod bele košulje...

I tako, dok učite šta Parižanke čini toliko izuzetnim, pomenuću samo ono što je meni "zapalo za oko" u eri sveopštog favorizovanja mladosti i lepote:

one svoje godine nose i ne stide ih se;
one znaju za botoks, hijaluron i plastične operacije, ali i kada ih "naprave" trude se da izgledaju prirodno;
one nemaju toliko veze sa francuskim manikirom, kojim se mi obilato častimo, ali zato imaju i te kakve sa francuskim poljupcem, jer, su ako ništa drugo, stalno zaljubljene.
Da, ove četiri mlade žene koje udruženo pričaju o modi, mestima koje treba posetiti u Parizu, receptima iz francuske kuhinje... daju praktične savete i kako se ophoditi prema muškarcima.
Posebno mi se svidelo ovo:
Parižanka će pustiti da telefon zvoni.
Zamišljam sebe kako sedim piljeći u mobilni i igrajući svima poznatu igru "zvaće - neće zvati" ili "voli me - ne voli me" i onda pošto napokon zazvoni, pustim ga da pomisli da sam zauzeta, ali ne toliko dugo da se "smori", posle čega se javim i kažem:
Ne mogu sad...Zvaću te kasnije.
Tekstovi sa osvrtom na razne Simon ( pomenuću jednu: Simon de Bovoar, književnicu...ostale neka vam zagolicaju maštu), sa savetima kako postaviti sto ili koji nakit odabrati... poučni su, humoristični i filozofski, taman onoliko koliko je potrebno u ovim letnjim mesecima.
I na kraju još nekoliko zgusnutih misli:
Prepusti se, ali se ne otkrivaj.
Napusti zabavu kad je u punom jeku (Čak i sopstvenu).
Svi moraju da budu pogrešni da bi jedan bio pravi.

1 коментар:

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...