понедељак, 19. фебруар 2018.

Pokušajte da pogodite ko je ko u vašem okruženju!


Čik pogodi ko sam!

Mnogi imaju umiljato lice, ali pozamašan rep kojim će nas ošinuti čim im okrenemo leđa. Neki, opet, imaju takvu njušku  i takvu dušu od koje biste pobegli glavom bez obzira. 




Evo, male igre asocijacija koja nas može podstaći na razmišljanje koga to nazivamo pacovom, prljavim prascem, vernom kucom...Kome su kandže, rogovi i bodlje  potrebne za odbranu, a kome za napad...ko gamiže, a ko ponosno korača na dve noge...




Lice dobrice, duša zmijice
Postoje primerci ljudske vrste koje biste najradije držali podalje od sebe i svog doma. Ne, nisu oni tako neugledni, naprotiv, često umeju da vas izgledom zavaraju, ali imaju poduži jezik koji ume da oplete sve i svašta. Na prvi pogled mogu vam se učiniti umiljati kao kućno mače koje vam prede oko nogu, ali kad ih malo bolje upoznate, uglas biste odgovorili da im ni zmija nije ravna.



Kada su uši i oči,varljivi svedoci
S druge strane možda upravo oni, koje biste nazvali zmijama, nisu ni približno slični ovim primercima koji umeju da se kamufliraju, jer naše oči često umeju da budu prevarane.

Na to da izgled može da obmane, uputiće vas i svi oni koji svojim mrgudnim stavom i ponašanjem nalikuju na bodljikave ježeve, ali ponekad bodlje služe samo njihovoj vlastitoj odbrani, potrebi da sačuvaju svoju meku unutrašnjost. 
Imam jednu koleginicu, za koju bi svi rekli da je pravi pravcati mrgud koji izjutra mrzi samu sebe, a poslepodne čitav svet, ali ako uspete da joj se približite, tj. ako steknete njeno poverenje i ona vas pusti u svoj svet, shvatićete da od ježonje nema ni traga. 




Nevidljivi, ili možda Superheroji
Postoje i oni nevidljivi. Pogledajte dobro, svuda su oko nas: u prevozu, na poslu, među rođacima, ali mi ih ni ne primećujemo. Ili su pravi majstori mimikrije, ili je to stoga što nemamo dovoljno vremena ni da ih bolje osmotrimo. 
Koliko ima komšija u našoj zgradi za koje ni ne znamo da postoje! Oni ne skreću na sebe pažnju, i često ih postanemo svesni tek kad odu sa ovoga sveta. 
Da li pate, šta se sa njima tokom života događa, jesu li oni možda Supermeni koji svoj plašt stavljaju samo u posebnim prilikama, ili im u mimohodu možemo otkinuti i nogu kao grančicu, a oni od sebe ni glasa neće pustiti?

Sada već poučeni iskustvom, znamo da ovaj svet ne naseljavaju samo oni bučni, koji skreću pažnjiu na sebe, niti oni koji nam non-stop dosađuju svojim problemima i kuknjavom, niti samo dobrice ili zlikovci. 
Ovaj svet je čitava jedna zavrzlama tipova koji nam mogu nalikovati na biljku koja vegetira, a zapravo možemo otkriti da je to samo kamuflaža...

Pustite maštu na volju i pokušajte da pogodite ko je ko u vašem okruženju!

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...