уторак, 26. јун 2018.

Zmajček - Zmaj Ognjeni Vuk i manastir Grgeteg



Priča o jednom manastiru i  jednom zmajevitom junaku


Manastir Grgeteg u Sremu, na Fruškoj gori, podigao je 1471. godine despot Vuk Grgurević Branković (poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk) kao zadužbinu svome ocu, slepom Grguru, jednom od trojice sinova Đurđa Brankovića.

Ovaj manastir, koji smo juče posetili, jedan je od 17 fruškogorskih manastira smeštenih na (srpkoj) Svetoj gori.
Krajem 17. veka manastir je napušten, a u 18. veku je obnovljen u baroknom stilu, tako da sada u njemu, pored ikonostasa, koji je početkom 20. veka oslikao Uroš Predić, možemo videti i slike bilja, tzv. florne slike i Trojeručicu - vernu kopiju hilandarske čudotvorne ikone, o kojoj se ispredaju neverovatne priče, a najpoznatija je svakako ona o njenom nastanku i Jovanu Damaskinu koji se posle odsecanja šake, molio Bogorodici da mu je vrati, što je ona i učinila. 


                                                  (fotografija je preuzeta sa Gugla)

Monahinja, koja nam je ispričala zanimljive priče o ovom manastiru i ikoni, govorila je i o tome kako ikona na čudesan način povezuje Svetu goru i Frušku goru, i kako su monahinje iz ovog ženskog manastira svedoci čuda koja se svakodnevno dešavaju pred ovom vernom kopijom, koja je sa Svete gore preneta 2002. godine da trajno ostane zaštitnica fruškogorskih manastira.



Ali ono što je meni posebno okupiralo pažnju posle ove posete, jeste misao o zmajevitim junacima, jer istorija nije ništa drugo nego priča o tome kako smo nešto doživeli ili videli, tačnije naša predstava, koja često naginje mitu i legendi.


Zmaj stupa u ljubavne odnose sa lepim ženama 
i iz tih veza  nastaju junaci-zaštitnici, čija se sudbina
ne može do kraja razlučiti ni objasniti.

(slika preuzeta sa Gugla)

Zmajeviti junaci posebno mesto našli su u našoj mitologiji: oni na neobičan način dolaze na ovaj svet i odlaze sa njega, iz njihovih nozdrva modar plamen bije, a njihovi podvizi dobijaju magijski značaj.  

Takvi junaci su: Zmaj od Noćaja (Stojan Čupić, junak Prvog srpskog ustanka), Zmaj od Avale (Vasa Čarapić, isto junak iz doba borbi protiv zloglasnih dahija), Zmaj Ognjeni Vuk...



(Ovaj leptirić, sleteo na moju tašnu, podseti me  na duše umrlih koje putuju i priče o njima)

Jedna od pesama o Zmaj Ognjenom Vuku i njegovom poreklu, veli i ovo:

U mog sina slijepca Grgura,
U njega se muško čedo nađe;
Nije čedo čeda kakvano su:
Vučja šapa i orlovo krilo,
I zmajevo kolo pod pazuhom;
Iz usta mu modar plamen bije,
Materi se ne da zadojiti.

Iako kažu da je svojom neobičnom snagom uterivao strah Turcima u kosti i da je ratovao i protiv sjajnog Alije Đerzeleza, te da je i posle smrti nastavljao da bude prava noćna mora za preplašene Turke (koji ga i dalje vide kako galopira), kosovski mit ili priča o neverstvu njegovog pretka, obeležila je i njegovo ime. 

U narodnoj poeziji, u jednoj bugarštici, Vuk Ognjeni se imenuje kao vinovnik hriščanskog poraza u Drugom kosovskom boju. Iako oklevetani junak dokazuje da je nevin, ostaje da je "Vuče Ognjeni od koljena nevjernoga". 

U prilog tezi da kosovska kletva daleko doseže (iako se ni "nevera" Vuka Grgurevića Brankovića, kao ni izdajstvo njegovog pradede Vuka Brankovića istorijski ne mogu dokazati) sledi i misao, vezana za jednu narodnu poslovicu, koja glasi otprilike ovako: 
Kad dedovi jedu kiselo grožđe, unucima trnu zubi...pa makar to "kusanje grožđa" bilo deo legende. 



Tako smo na ovom putešestvuju po našoj prošlosti, podsetili se istorijskog Vuka Grgurevića Brankovića, koji je bio savremenik braće Jakšića, rumunskog vladara  Vlada Cepeša , ugarskog kralja Matije Korvina, ali i mitskog Zmaj Ognjenog Vuka , koji nastavlja da se "pojavljuje" u gluvo doba noći i plaši srpske neprijatelje.

Ujedno smo saznali i nešto više o manastiru koji je stradao ne samo u vreme Turaka, već i u našoj bližoj istoriji, kada su ga u vreme Drugog svetskog rata opustošile ustaše, zatim Nemci, i  naposletku partizani. 

I dan - danas se dešava da na površinu Obedske bare 
                 ispliva neko oružje iz srednjeg veka. A šta ako se pojavi i sam Zmaj Ognjeni Vuk i "poseče" glave svima onima koji rade o "glavi" zemlje Srbije:)

1 коментар:

  1. Svaki put mi je zanimljivo da pročitam tvoja razmišljanja, jer si posebna ne samo kao osoba,već kao istinski prijatelj.

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...