среда, 16. новембар 2016.

Budi ono što jesi



Ogovaranje, tračaranje, spletkarenje: da li je to vid "komunikacije" ili nešto drugo?

Da li je to tek društvena razbibriga, ono kad pustiš "mozak na otavu", što bi rekle babe i dede.
Da li bi, kada bi prestali da ogovaramo jedni druge, imali o čemu da pričamo? 
Da li ogovaranje dolazi otuda što nemamo sopstveni život ili nam se on ne dopada, pa virimo u tuđe dvorište?

Može li predstavljati način da pripadamo grupi jer nas, na kraju krajeva, udružuje i ojačava u odnosu na one koji su predmet naših ogovaranja?  
Ostavlja li otužan ukus u ustima? 
Može li biti pogubno?

O ogovaranju, ljubomori, zavisti, grupama i grupicama, kopijama i lošim imitacijama onih koji su popularni, između ostalog govori i knjiga Moj slatki život mlade Novosađanke Marije Žeželj. 
A koliko život može biti sladak ili gorak saznaćemo prateći sudbinu glavne junakinje trinaestogodišnje Nađe, koja stasava uz sve izazove današnjeg doba.


Nađa je devojčica koja je na prvi pogled neupadljiva, jer ne voli da namerno skreće pažnju na sebe skupom, firmiranom odećom, šminkom, statusima na društvenim mrežama, ogovaranjem i spletkarenjem; koja ima ima svoj svet  sačinjen od treninga, druženja sa najboljom drugaricom Anjom i pravljenja kolača. U taj svet, satkan od ljubavi, fila i snova, uvlači se njena prva simpatija - Filip, a sa njim, kao što to četo biva, i njena suparnica Nina -najpopularnija devojka, koju svi prate, kako u školi, tako još više na Instagramu, a sa Ninom i želja da se bude kao ona.



Svako od nas ima neku svoju Ninu, nekoga ko želi da je uvek u centru pažnje, koji zarad svoje slave i rejtinga, iskorišćava sve oko sebe. "Nine" su tu da nas podsete da je dobro što smo drugačiji, što nismo poput foliranata, kao što su one, što smo svoji. 

E, sad da li će dobra, plemenita i neupadljiva Nađa u jednom momentu podleći iskušenju da bude kao Nina, saznaćemo čitajući knjigu, koja, ne samo što je zabavna i poučna, već je napisana pitko, stilom i jezikom koji prija, pogotovu kada dolazi od tako mlade autorke kojoj je samo sedamnaest godina.


Knjigu mi je pozajmila jedna moja učenica, i presrećna sam što moja deca čitaju. Naime, mi negujemo iz godine u godinu jedan lep običaj da posećujemo Sajam knjiga, a onda knjige koje kupimo, čitamo i razmenjujemo. 
Tako sam saznala i za ovu, ali i za mnoge druge knjige popularne među tinejdžerima, i hvala mojoj deci do neba. 


Ujedno, doznala sam da je i Marija Žeželj popularna jutjuberka i da ima svoje zanimljive tutorijale, da joj je ovo već drugo izdanje knjige i da tema odrastanja i svega što uz to ide, interesuje moje đake.

U knjizi Moj slatki život, mladi mogu da pronađu sebe i dobiju odgovore na neka pitanja, ali pre svega da nauče da treba biti svoj i da život može biti sladak samo ako volimo i prihvatamo sebe onakvim kakvim jesmo, a onda i druge, bez prosuđivanja i osude. 


2 коментара:

  1. Komentarisanje mana drugih ne mora uvek biti znak lošeg vaspitanja. Ponekad je korisno analizirati nečije loše ponašanje i navike, a još je bolje to uraditi u prisustvu osobe na čije ponašanje imamo primedbe. Svaki naš izlazak na ulicu predstavlja svojevrsno suočavanje s reakcijama drugih, o kojima itekako vodimo računa. Ima zlonamernih "komentatora", ali oni svojom zloćom više govore o sebi nego o drugima. Vremenom niko ne shvata ozbiljno njihove kriterijume. Trač je nešto drugo: poluinformacija začinjena pikanterijama za jednokratnu upotrebu. Tabloidi su prepuni tračeva, što im povećava tiraž; to znači da je u ljudskoj prirodi zavirivanje u tuđe živote. A tuđi životi su zamena za pučko pozorište - ne znači da ti je život prazan i da si zloća i pomalo tračariš, ne proizvodeći zlo. Nušićeve komedije se bave tračem, ogovaranjem na lokalnom - komšijskom i onom visokom političkom spletkom. Eto "spletka" - niži nivo bavljenja drugima, proizvodi ozbiljne posledice.E pa sad: odmeriti do koje mere otići a da ne naškodiš drugima predstavlja jedan od znakova sazrevanja. Kao kod leka: premalo ne pomaže, previše ubija.A ljudi ne vole ni one što im sve skrešu u lice. Možda je i to vrsta agresije. Nemoj me opterećivati svojim mišljenjem ako te nisam pitao šta misliš o meni. Odrastanje se upravo sastoji u mešanju jakih boja i ekstrema dok se ne dobije ona prava skladna nijansa, koja svakog čoveka čini posebnim.

    ОдговориИзбриши
  2. Great post!
    My blog ---> https://eniiway.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...