четвртак, 19. јануар 2017.

Da li je crno boja?



Kažu da je crno odsustvo bilo kakvog svetla i boje. Iako nastaje mešanjem cijana (koji opet nastaje mešanjem zelene i plave), magenta ( mešanje crvene i plave) i žute, ispada da nije boja ?!

Kad kažemo crno, najčešće pomislimo na boju odeće, koja nam je često omiljena, jer uz nju možemo sve druge boje da iskombinujemo (pa čak i plavu i braon). Njoj se priklanjamo i kad ne znamo šta da obučemo ili kad želimo da izgledamo elegantno ili mistično, te pomislimo na neizostavnu malu crnu haljinu ili odelo.




Ali šta ćemo sa nekim ko ima sve crno u plakaru, od veša, preko čarapa, majica, košulja, odela, jakni? Da li onda crna boja postaje stav kojim želimo da kažemo nešto o sebi?



Poznajem upravo jednu takvu osobu koja već 20 godina nosi samo crno, za koju ova boja predstavlja stav. Šta ovakva osoba želi da kaže svetu? Verovatno: Ne prilazi. Ujedam:))

Za mene je crna, pre svega vezana za crno-bele fotografije iz detinjstva i za isti takav program na TV-u nekada; za album Crno-bijeli svet Prljavog kazališta, iz vremena mog odrastanja; za junakinju istoimenog stripa Modesti Blejz ili za omiljene junake iz Matriksa...




Danas možda više ništa nije crno ili belo, možda se ne zna ni sa kim si, ni na čemu si; možda je sivilo obeležilo svakodnevnicu naših života, ali pored rumenožute, narandžaste i ljubičaste, kojom bojim sebe i svoj život, volim i crnu, za koju kažu da možda nije boja, da je nešto čime se prikriva debljina ili kojom se oglašava žalost, kada je nosimo na sebi, da je crna rupa u svemiru koja preti da nas sve usisa, ali, eto, meni se sviđa. Kakav je vaš stav?

Pogledajmo zajedno neke sličice:






Ili kombinacije crne i...









I za kraj:


1 коментар:

  1. Dobar dan.Za ovu zenu je dovoljno reci par reci. Prava pomoc,sigurni efekat ,definitivno smisao njenom zivotu je da pomognem drugima,i dan danas u kontaktu,prijatelj,savet i pomoc u svakom trenutku. Evo skoro godinu dana od kako sam joj se javila i kako mi je pomogla (vratila decka kojim sam sada u braku) kako je rekla tako je i bilo .Nije trenutna pomoc evo i dalje traje isto kao sto je prvog dana. Nista vise od toga necu reci. U ostalom se sami uverite. Viber
    +381 60 30 01 161

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...