среда, 18. јануар 2017.

Kosu reže,kosa opet raste...



Možda je ženska kosa danas, pod uticajem "modernih vulkanizera" zaduženih za raznorazne silikonske umetke na telu (tzv. džepove spreda i otpozadi), izgubila bitku za prvo mesto, ali je, svakako, i dalje u žiži interesovanja, što muškog, što ženskog pola.


Kroz istoriju, narodnu tradiciju, a i svakodnevni život, predstavljala je i predstavlja simbol ženske lepote. 
Poznata nam je narodna pesma Najveća je žalost za bratom, u kojoj mlada Đurđevica, odseca kosu zbog žalosti za mužem koji se nije vratio iz boja. Ona se time odriče sopstvene ženstvenosti i želi da drugima stavi do znanja da više nije zainteresovana da privlači pažnju muškog pola...
Ali, kao što znamo, kosa i dalje nastavlja da raste:)))


Nekada se žena nije mogla zamisliti bez duge, negovane kose, ali kako su se vremena menjala i žena se borila za svoju ravnopravnost, tako se izborila i za kratku kosu, a mogli smo je videti, i viđamo je, i obrijane glave. 


Nekada se šišanje kose i brijanje do glave (tzv. na ćelavo), smatralo kaznenom merom. Nažalost, u logoru Aušvic, imala sam priliku da vidim ostatke kose posle stradanja Jevreja u ovom zloglasnom logoru.
Soba ispunjena tonama ovog ženskog atributa, u malom gradu u Poljskoj, možda je najsuroviji eksponat koji podseća na zlodela Nemaca za vreme Drugog svetskog rata.


Da je u kosi moć, svedoči i priča o Samsonu, doduše predstavniku muškog roda, koji je ostavši bez svoje grive, koju mu je na prevaru odsekla Dalila, ostao i bez svoje snage.


O tome da i muškom polu, kosa mnogo znači, svedoči veliki izbor preparata za negu i ponovni rast iste. 
Mada, neki muškarci, kao kao što su Brus Vilis i Jul Briner, upravo su postali frajeri kada su se obrijali ili ostali bez kose.


Kad smo već kod grive, da napomenemo i njeno značenje u snu; sanjati dugu kosu predstavlja brigu, dok njeno odsecanje, znači rešavanje briga, pa sad vi vidite:)))

A evo i nekoliko inspirativnih sličica kose:










Kakvu vi dužinu preferirate i kom stilu se priklanjate? Volite li više crnu, plavu ili riđu, ili vam je prirodna boja kose po volji? Da li volite da pričate viceve o glupim plavušama ili smatrate da su riđokose vatrene i spremne na avanturu? Da li se priklanjate sterotipima ili imate vlastito mišljenje?

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...