субота, 6. мај 2017.

Crna kutija našeg života ili koliko zaista poznajemo svoje najbliže




Možda više i od našeg izgleda, reči i postupaka, i od naših prijatelja, stanova i limuzina, naši mobilni telefoni, ili još bolje - ono što je u njima, ponajpre govore o nama.



Da li ste barem jednom osetili napad panike jer niste znali gde ste ostavili mobilni telefon? Ili ste "otkačili" kada ste pomislili da ste zauvek ostali bez njega u prevozu ili na nekom drugom mestu? 
Ako jeste, dobro došli u klub nomofobičara (no mobile phobia).

A da li ste osetili strah od toga da vam neko ne pročita poruke, mejlove ili sazna s kim i kada ste razgovarali? Jeste li se preznojili pomislivši da vam je neko "petljao" po telefonu i otkrio sve one sličice i skrivene foldere?  (Verovatno je i to još jedna fobija, kojoj trenutno, ili nisu izmislili ime, ili se to zove realan strah da vas ne uhvate u laži i švrljanju.)


Na ovakva i slična razmišljanja me je podstakao italijanski iz film iz 2016., koji je kod nas preveden kao Potpuni stranci. Prikazuje stare prijatelje koji se sa svojim partnerima nalaze kod jednog para na večeri. Okupljeni tako za trpezom počinju da igraju igru poput one koju smo voleli kao deca (Istina ili izazov). Uskoro, kada, u ne tako naivnoj zabavi , njihovi mobilni telefoni "progovore", oni saznaju jedni o drugima ono što nisu ni slutili da bi moglo biti istina.


Da li zaista želite da saznate s kim delite postelju, ko vam je prijatelj, a ko nije, ko su u suštini oni, za koje mislite da su vam najbliži? 
Ukoliko je odgovor potvrdan, stavite mobilni na sto i započnite ovu đavolju igru. Zašto đavolju? Zato što nisam sigurna da u jednom momentu nećete želeti da prodate svoju dušu upravo njemu.


Uostalom jeste li spremni i da se suočite sa samim sobom? Ko ste vi zapravo? Da li ste ono za šta se izdajete? Jeste li toliko širokih shvatanja kao što pričate ili ste u bilo kom smislu fobični?
Je li vaš mobilni telefon crna kutija koja ostaje posle nesreće da "ispripoveda" šta se odista dogodilo na "službenom" putu? Muž je prevario ženu ili ona njega...prijatelj za koga ste mislili da vam je veran do groba, upravo vam je radio iza leđa...dete je "pozajmilo" vaš nakit da plati deo zaostalog duga...vaša prijateljica, koja sipa moralne savete kao iz rukava, izdaje svoj stan na dnevnom nivou... 


Nekada su naše tajne bile skrivene duboko u našem umu i ponekad bi tek isplivale na svetlost dana, a danas su pohranjene u našim karticama u mobilnim telefonima.


I sad tek shvatam; nije uopšte fora da dajem đacima za pismeni temu: Kad bi jastuci ili klupe progovorile... To je zastarelo. Treba da im zadam: Kad bi mobilni telefoni progovorili....
Ijao, što bi bilo zabave.



A da li će se posle otkrića onoga što ima da nam kaže crna kutija, pobiti partneri, prijatelji i ljubavnici, u ovoj, ne tako ružičastoj komediji, otkrijte gledajući  film Perfect strangers ili u originalu Perfetti sconosciuti.

P.S. Znaci koji će vam sigurno otkriti da vaš dragi /draga,  ili dete...nešto taji od vas su sledeći:
1. mobilni je zaključan (ima šifru);
2. uvek je okrenut ekranom na dole (pa makar se i izgrebao);
3. na vibraciji je ili potpuno utišan;
4. adresar je pun imena poput Beba Bebić ili XYZ, kao da su formule u pitanju;
5. uvek je na dohvat ruke vlasniku;
6. sa "ljubimcem" se ide i u toalet i u prodavnicu;
7. uvek koristi izgovor kada treba da koristite njegovu/njenu kameru na telefonu;
8. najednom je zabagovao kada vi želite nešto da pogledate;
9. istrošila se naprasno baterija, a punjač se pokvario;
10. dodajte već sami - iz iskustva:)))

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...