среда, 12. април 2017.

Oko uvođenja seksualnog obrazovanja



Seks je sastavni deo života. Kao i smrt, uostalom. Kao i sve drugo o čemu slušamo, učimo, šta gledamo... Ali da li zaista mislite da učenike osnovne škole, da ne govorimo o onima u obdaništu, zanima sve to oko čega se ozbiljne čike i tete raspravljaju na televiziji, vode debate na fejsu i ostalim mrežama i polemišu na raznoraznim skupovima od društvenog značaja?


Jeste, pitao me je svojevremeno jedan šestak šta su to vlažni snovi i devojčice mi se redovno poveravaju kada se zaljube i traže savete. Da ne bude zabune ima i kojekakvih drugih škakljivih situacija, ali mi to rešavamo na razrednom času ili otvorenim vratima u saradnji sa roditeljima, nekad i sa psihologom. 
Ali nekako kao da ih u to vreme više brine nešto što se sad popularno zove vršnjačko nasilje, a svodi se najčešće na raznorazne prozivke, na zloupotrebu slika sa interneta i sl. 


Nisam ni "za" ni "protiv" uvođenja seksualnog obrazivanja kao obaveznog predmeta, više sam za neku alternatuvu, za radionice gde će se deca učiti lepom vaspitanju, za razgovore sa psiholozima, roditeljima koji su zdravstveni radnici, sa starijim, bivšim učenicima, koji im na vlastitom primeru mogu reći šta im valja činiti ili ne, kako se odupreti nasilju, i to sve na dobrovoljnoj bazi.



Nisam za to da se deci pre vremena priča o nečemu, ali isto tako i da se ne okasni, jer kada dođe do neželjene trudnoće, abortusa, silovanja, izgladnjavanja, prejedanja ili degradiranja sebe ili drugih na bilo koji način, već je kasno.
Pre nego što je naše-vaše dete otišlo na prvu žurku, jeste li došli po njega, jeste li mu rekli da izbegava mračne ulice, kloni se alkohola i drugih stimulansa, jeste li pozvali njegovo društvo u kuću da vidite s kim se to druži, jeste li ga naučili da vam kaže šta ga to muči pre nego što je počelo da se samopovređuje, zatvara u sobu, plače ili besni, povlači se u sebe?


Nisam za to da se vratimo u " kameno doba", ali nisam ni da se ide ispred vremena. Kada je pravo vreme - za svakog je ono drugačije. To sve govorim jer i sama često nisam umela blagovremeno i na pravi način da reagujem, a nekad ne umem ni sada, ni posle poduže "metraže". Mislim da se svim ovim značajnim pitanjima, pa i eventualnim uvođenjem seksualnog obrazovanja, treba svi ozbiljno da se pozabavimo, i roditelji, i nastavnici, i država, ako mislimo da sve to bude smisleno i efikasno, a ne samo da izazove još veću konfuziju.



1 коментар:

  1. Samo roditelji uz podršku nastavnika mogu da spreče ovo nasilje nad decom, koje nam se nameće u ime "evropskih vrednosti", kao uslov za pridruživanje EU. To nije alternativa to je USLOV, samo što malo ko to želi da prizna. Miša Đurković, naučni savetnik Instituta za evropske studije, redovno u Politici diže las protiv zloupotreba onih koji odlučuju o uvođenju opscenih sadržaja u program osnovnih škola. Malo je poznato da u Nemačkoj hapse roditelje koji odbijaju da šalju svoju maloletnu dečicu na časove s porno sadržajima.Više nije pitanje nijansi, ni modifikovanja sadržaja, to će postati OBAVEZA - roditelj nema pravo na repliku. A ni nastavnik. Zaustavimo ih dok nije kasno, zaštitimo decu od perverznjaka u vidu stranih konsultanata za pitanja ko kome šta i kako treba da uradi u najintimnijem odnosu između dvoje ljudi. Ruke dalje od naše dece i porodice - još imamo prostora za odbranu moralnih vrednosti i tradicije naše civilizacije.

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...