уторак, 25. април 2017.

Psiholozi, psihijatri i ostali " bolesnici"




Psiholozi, psihijatri i ostali "bolesnici", a nije fikcija i nije knjiga španskog pisca sa sličnim nazivom (iako je zanimljiva i nadasve humoristična)


Prvi sa liste - psiholozi i psihijatri (nijanse su neznatne:), mada ima varijacija na temu, i lično, prvi su mi draži) ne spopadaju vas na ulici, u kafiću ili u prevozu (ordinacija se podrazumeva da ne dolazi u obzir, makar iz etičkih i profesionalnih razloga, jedino ako niste kojim slučajem Šeron Stoun iz Niskih strasti).


Ukoliko se u njihovoj ordinaciji nađete privatno, obratiće vam se saučesnički, ali ne onoliko empatično koliko biste možda očekivale, ali ćete svakako biti bolje tretirane nego u društvenoj instituciji, gde će se prema vama ophoditi ili kao prema razmaženom derištu koje je upravo izmislilo anksioznost, bulimiju ili anoreksiju, ili kao prema frustriranoj ženici, koja je naprasno postala neurotična ili depresivna, samo da bi uživo videla omiljenu personu, tj. njega, koji sa malih ekrana edukuje narod, ne samo o tome kako naći, osvojiti i zadržati pravog ili pravu, već vas upućuje i u sve fobije i druge devijacije koje u stručnoj literaturi potpadaju pod F dijagnozu.



U zavisnosti od situacije, aktera i auditorijuma, ponašaju se prema vama ili kao da imaju magiju u rukavu - vaša neuroza je za njih izazov, ili da su zaboravili štapić - ko će još time da se bakće, ili će zauzeti stav - otkud vama ideja da se nešto takvo uopšte da popraviti bez lekova (neuropsihijatri): da, pićete ih ceo život i bićete srećni i zavisni do isteka istog.

Ako ste u vezi ili braku sa njima, a niste iz iste branše, verovatno ćete postati neuroričniji nego što ste bili, broj fobija će porasti, na šta će on samo odmahivati rukom i govoriti da je sve to u vašoj glavi, (što i jeste ali zar ne treba on time da se pozabavi), ili će vas oženiti upravo zbog njih, a zarad nauke.


Kao prijatelji, stalno će vas analizirati, a vi ćete se osećati kao da ste pod lupom velikog majstora zamešateljstva.




Ovi drugi ("ostali bolesnici") će vam prići sa finom "žvakom" o psihologiji o filozofiji, jer neke žene to vole, na brzinu će na vama primeniti neki instant test iz novina ili pogledati vam u dlan ili u zvezde - reći da vam je Mars nešto loše položen ovih dana (jer vas je presreo dok ste izlazile iz klinike sa rukom u gipsu)...
Isto tako mogu vam se kroz visokoumne razgovore udvarati i u pauzi kakvog seminara ili radionice na temu Kako biti srećan u ovom nesrećnom svetu:( 
Oni, koji su malo veći maheri, objasniće vam da je bolje lečiti se Platonom nego prozakom (inače postoji simpatična knjižica Platon, a ne Prozak) ili će vam posle jednog pića reći da mu ličite na "veselog" Ničea, prepričati Lečenje Šopenhauerom ili vas zainteresovati za biblioterapiju.




Mogu biti opasni ako se "palite" na bilo šta od prethodno nabrojanog.

1 коментар:

  1. Eh, tako je...Platiš nekom da ti pomogne, ali on ne smatra da je plaćen da pomogne, veće da te otkači prodajući neku teoriju u koju, obično, ni sam ne veruje...

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...