среда, 14. децембар 2016.

Istorija sveta u 6 p(r)ić(č)a



U jeku aktuelne stomačne pošasti, koja je desetkovala moje đake u školi, a i kolege, do mene je došla zanimljiva knjiga Toma Stendidža Istorija sveta u 6 pića (nadam se da neću posegnuti za mešanjem istih i završiti sa sličnim tegobama:))) 


I, naravno, najpre je reč o pivu, piću koje je do nas došlo zahvaljujući  prvim civilizacijama koje su nikle na teritorijama između Tigra, Eufrata i Nila (asocijacije na Edenski vrt su moguće, iako iz raja nismo proterani zbog pića nastalog fermentisanjem žitarica, već zbog konzumiranja jabuke sa drveta saznanja). 

I dok su Mesopotamci i Egipćani uživali u ovom drevnom, i kako su verovali, bogomdanom piću, Grci su se nešto kasnije častili vinom. 


Interesantan podatak je da se u drevnoj Grčkoj ispijanje vina pomešanog sa vodom smatralo vrhuncem otmenosti i da je bilo isključivo muški ritual koji se odvijao u posebnim prostorijama (čisto sumnjam da na ovakve vrste svetkovine nisu pozivane žene iz reda pevačica, igračica i drugih zabavljačica).

Kako je In vino veritas latinska izreka, i Rimljani su oput Grka, konzumirali ovo piće koje oslobađa od inhibicija i na svetlost iznosi i naše dobre i naše loše strane.


Autor knjige nas dalje vodi kroz istoriju i pripoveda priče o piću, koja su okrepljivala moreplovce, kao što su: rum, brendi i slične žestine. 
Kazani za destilaciju viskija osvanuli su poslednjih godina njegovog života i na posedu Džordža Vašingtona, prvog predsednika SAD-a. 

Zatim slede priče o kafi, koja je potekla iz arapskog sveta, a uticala je na evropski prosvetiteljski duh; te o čaju, za koje su budistički učitelji otkrili da pomaže pri meditaciji; te o mehurićima koka-kole, najprodavanijem gaziranom piću.


Da ne bude zabune, knjiga ne predstavlja puko nabrajanje pića kroz istoriju, niti način njihove degustacije, već na jedan neobičan i zanimljiv način pripoveda o istoriji. 

A to što sam ja pročitala da knjiga nosi naziv Istorija sveta u 6 priča, a ne 6 pića, ne znači da ću poput autora morati da degustiram različite količine alkohola i drugih vrsta tečnosti:))), već da su mi potrebne bolje naočare.

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...