субота, 10. децембар 2016.

Snovi kao inspiracija


Čitav život je san,
  a snovi - o, ironije -
  su i sami samo san.
    
Kalderon Život je san


Čovek se od davnina bavio tumačenjem svojih i tuđih snova. U najstarijem sumersko-vavilonskom spevu, koji  je nastao 1700 godina p.n.e., Gilgameš tumači snove svog prijatelja Enkidua. Enkidu sanja kako leti (čest simbol u sanjanju), zatim kako se strmoglavljuje, dok se ne nađe u svetu mrtvih. Slede i drugi snovi koji se nadovezuju na prethodne (uvek treba obratiti pažnju na one koji se ponavljaju). Gilgameš više ne može da ponudi utehu svom prijatelju shvatajući da će Enkidu umreti, što se i obistinuje.


Snovi su bili i ostali inspiracija mnogim umetnicima. Prisetimo se samo kako je Robert Luis Stivenson stvorio svoje poznato delo Mister Džekil i mister Hajd. Priča se da je sanjao vrlo žive snove i da je imao običaj da svojoj podvesti izdaje naređenja pre odlaska na spavanje kako bi razradio neki zaplet, koji bi prethodno osmislio. Stivenson piše: Ti mali zeleni mi najčešće pričaju priču deo po deo, kao roman u nastavcima i drže mene, koji bi trebalo da budem autor, u potpunoj neizvesnosti šta će se dalje desiti.


I Mocart je tvrdio da je odlomke svoje buduće opere Čarobna frula čuo u snu. Govorilo se i za, najpre nagluvog, a zatim potpuno gluvog Betovena, da je svoja neprolazna dela najpre "čuo" u snu, a zatim ih ujutru prenosio na papir.


Poznato je da je i Nils Bor, danski fizičar, do elemenata od kojih je sastavljen atom, došao putem snova. Nešto slično desilo se i nemačkom hemičaru Kekulu, koji je sanjao zmiju koja grize svoj rep (zmija je inače drevni simbol) i san protumačio u sklopu problema koji ga je trenutno mučio: došao je na ideju o zatvorenoj strukturi ugljenika.


Snovi su našli svoje mesto i u slikarstvu - setimo se samo genijalnog Dalija.


A da li je život samo san ili je san život, ne pita se samo barokni pisac Kalderon, već i haker Neo, koji shvata da sa ovim svetom nešto nije u redu, ali još uvek nije siguran šta je u pitanju.


Kakvi vi "stojite" sa snovima? Da li vas muče ili nadahnjuju?

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...