среда, 8. март 2017.

Č kao čovečica, izvedena od imenice čovek




Deca ne znaju ni za boje, ali ni za razlike među polovima.

Čovek je zajednička imenica muškog roda, ali pošto je danas 8.mart iliti Dan žena, govorićemo o čovečici, tj. postavićemo različite fotografije žena, jer će one reći više od bilo kakvih reči.


Srećan praznik našim bakama i prabakama. One se još jedino sećaju Klare Cetkin, borca za ženska prava.
I da ne zaboravimo, i danas se treba boriti za ista - za ravnopravnost polova vezanih za odabir poslova, adekvatnu plaćenost istih, za mogućnost raspolaganja slobodnim vremenom na slobodan način, a ne uprezanjem u još jedan posao i sl.


Srećan praznik našim mamama, ma gde da su. One su zaslužne što smo ugledali svetlost dana (ili neonki). O njima treba misliti uvek, a ne samo kada su bolesne, nemoćne i stare (tada se, valjda, podrazumeva).


Srećan praznik našim ćerkama, koje počinju da liče na nas, i zbog čega ih, kako je to mudro rekao Duško Radović, treba tući.


Srećan praznik svim drugaricama i prijateljicama, malim i velikim, starim i novim (Ko će kome ako neće svoj svome:)...mada je neobično što danas sve više žena čestita jedna drugoj, dok je sve manje muškaraca spremno da to učini).


Srećan 8.mart svim ženama gde god da su: u kancelariji, na odmoru, sa svojom ili tuđom decom, na razgovoru za posao, u šetnji sa psom...(nadam se da makar ovog dana nisu za daskom za peglanje).


I srećan ovaj dan, kao i svi naredni, i našim sinovima, braći, muževima, ljubavnicima, momcima, unucima...koji su tu za nas, ne samo danas, već svakog dana.


Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...