недеља, 5. март 2017.

F, kao film Na mlečnom putu



Sinoć sam u Domu sindikata, jednom od nekadašnjih kultnih mesta, a sada jednom od retkih gde "ne biju po ušima", kada su cene karata u pitanju, odgledala najnoviji film Emira Kusturice Na mlečnom putu. Film je 26.2.2017. otvorio ovogodišnji Fest, 45. po redu.


Moja generacija Kusturicu svakako pamti po filmovima Sećaš li se Doli Bel i Otac na službenom putu, dok su noviji naraštaji verovatno ispratili Andergraund ili Život je čudo. 


Najnoviji film našeg  tvorca Drvengrada i Kamengrada ima ljubavnu priču smeštenu u ratno vreme (a gde bi drugo na ovom našem podneblju). U poznatom Kustinom maniru (onog iz vremena Andergraunda i fimova koji su došli posle) ima tu i gusaka, koje ovog puta ne lete u nebo, već upadaju u kadu punu krvi... stada ovaca, koje krijući ljubavnike, rasprskavaju se u nebu, jer se kreću minskim poljem... mnogo magle i zamućene vode, u kojoj naši junaci pokušavaju da se sakriju od neprijatelja...ljubavi koja nije eksplicitno data, već je sva u pogledima, po kojim dodirima, i naravno, u vodenim i vazdušnim sferama...


Prvi deo filma, koji deluje kao cirkuska papazjanija, ima ritam, a odlična muzika, za koju je zaslužan njegov sin Stribor, tera te da pocupkuješ, Mićalovićka izvodi vratolomije, koje, ni da sam mnogo mlađa, ne bih umela da ponovim, dok je drugi deo priče na celuloidnoj traci mnogo  usporeniji, pa samim tim i razvučeniji. Za treći deo filma, kada Kusta, tj.naš mlekadžija, odnosno Don Kihot, koji jaše na svom magarcu i izbegava metke, postaje monah i trazi izlaz na onom svetu, već nisam imala strpljenje, po kojem sam poznata.

Kusta kao glumac nije loš, mada prilično neobičan, onako sveže obrijan. Za vratolomije, koje je Sloboda Mićalović izvela, treba imati herca, kao i umešnosti za prljavi ples iz Fleš densa. Monika je lepa, ali se pitam šta joj je sve to trebalo.

Na kraju me je film, koji je dobio Mladog zlatnog lava u Veneciji, ostavio u neizvesnosti da li Emir Kusturica ima još šta da kaže, ili je sve već viđeno u njegovim dosadašnjom kinematografskom stvaralaštvu. 

Da li film vredi pogledati? Da, ako vam se dopadaju Kustini filmovi posle Andergraunda i ako volite da vidite životinje u akciji (ovo se prvenstveno odnosi na priču o zmiji koja pokušava da spase naše junake).

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...