среда, 7. јун 2017.

Negativna emocija



U vezi ste. Sve je naizgled divno, krasno. Pronašli ste srodnu dušu, rastete. Lepo je čak i ono što nije. Odbijate negativno da vidite. Ne želite još jedno razočaranje, bol.


A onda stvari počinju da se menjaju i neke da vam smetaju. Ako vam je stalo da raščistite što se raščistiti da (ako ništa drugo ono zbog feng šui-a), ne ćutite i  ne stavljate stvari  pod tepih. Pričate o problemima sa partnerom, konstruktivno, želite da se neke stvari promene. (Ovde ne mislim na mudrace koji strpljivo čekaju da se sve vrati na svoje mesto, da se žena izludi, muškarac odraste i sl. Ovde mislim na obične ljude, slične meni ili vama, koji ćute i trpe ili prasnu, pa kud puklo da puklo.)


E sad, poznavaoci ljudske duše kažu da su i te negativne stvari deo nas samih i da nije tako, ne bismo mogli ni da ih primetimo:( 
Na primer: vaš partner je lenj, a vi ste vredni, puni energije, poletni. Nervira vas što ustaje kasno, što spava poslepodne, što ne radi dovoljno i sl. Pogledajmo to ovako: možda ste vi vredni na poslu i kod kuće, ali ste apatični povodom nekih drugih stvari (ne volite da se družite s prijateljima, lenji ste povodom fizičkih aktivnosti, sticanja novih umeća...)
Ili, partner je nemaran, nedovoljno brižan prema vama, dok ste vi prilježni, uvek spremni za saradnju i kompromisna rešenja, ali ste možda nemarni povodom sebe i svojih osećanja:( i sebe uvek stavljate u drugi plan....
Ako vas partner laže, ako manipuliše, ako je neveran, razmislite u kojim oblastima ste vi sami takvi.


Kažu da najviše učimo upravo iz onoga što nas iritira i da su naši neprijatelji, naši najbolji učitelji.
Ne znam da li je partner naše ogledalo, ali sa sigurnošću tvrdim jedno - čovek treba da bude spreman da i iz patnje i radosti uči i kad mu se nešto loše desi na emotivnom planu da zna da je to zbog nečega dobro, da su se određene stvari desile u pravom trenutku da bi nas osvestile.


Prestanite na trenutak sa čitanjem i osmotrite gde ste sa svojim emocijama. 
Jesu li zaista sve tako loše kao što izgleda? Hoće li  za 5, 10 godina izgledati isto? Šta te emocije trenutno govore o vama, a ne o partneru? Jesmo li lakoverni ili šta god (dodajte vi sami) i da li je vreme da to izmenimo...


Negativne emocije treba podeliti sa partnerom i reći šta vam smeta. Ako partner samo slegne ramenima, znači da je nezainteresovan da bilo šta promeni. Ako i promeni, pa onda nastavi po starom i kaže - ja sam takav, onda možete samo da se s tim pomirite i pokušate da se ne osećate loše povodom toga ili da izađete iz te veze.

Svako se razvija na svoj način i brzinom koja mu je primerena. Neko je spreman da uči i da se menja, drugi nije. Nije vaše da menjate drugog. Ne možete ga promeniti. I ne treba, to je njegova sudbina.
Uzmite negativnu energiju, doživite je, odvagajte sa svih strana i preradite. Posle kiše obično zasija sunce. 
Negativna emocija je tu da vam pomogne da nešto što ste odbijali da shvatite i prihvatite, sada usvojite. 
Niste hteli da shvatite na lep način, molim lepo, sada ćete na bolniji.

P.S.
I dodam jedan komentar Anje Aran: I još se postavlja pitanje - ako se partner promeni u skladu sa našim željama, zašto smo uopšte sa tom osobom - da li volimo nju samu ili to što je glina od koje ćemo praviti ono što želimo.

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...