уторак, 20. јун 2017.

Zavisnost ili sloboda




Pijem kafu od kako znam za sebe; pušenje je već druga stvar, sa tim sam malčice okasnila, ali kako pesma kaže: nikad nije kasno da se ljubi strasno:( pogotovo kad sad svi žele da se oslobode ove štetne, ružne i otrovne navike, kada je pušenje postalo prosto i demode - treba se "razlikovati").


U frižideru držim hranu, ali kako sam počela da se prejedam, bojim se da će uskoro morati da radi u prazno. 
Flaše pića za sada ne moram da skrivam, ali ko zna - lako se jedna zavisnost zameni drugom.


Meditacija, bilo nekad, ali i to je vrsta zavisnosti, koja te vezuje za neki zdravi, duhovniji svet (kud pomenuh zdraviji, jer postoji i zavisnost od zdravlja - pola mojih ukućana - od kojih sam ja druga, nezdrava polovina...rodbine i prijatelja...hrani se i živi zdravo: kuva izjutra, u podne i uveče zeleni čaj, brsti listove nane, guli i renda đumbir, maže se i iznutra i spolja medom, kokosovim uljem i limunom (sve one čia semenke i ostalu sitnež ne mogu da popamtim)). 


Pa onda, zavisnost od partnera; bez njega, nje, njih - nema nema nam života, još ako malo mrdnu repom ili ako neće da se menjaju, ako teraju po svome, ako nas ostave, zaborave, kud ćeš veće ovisnosti o telefonu, koji nikako da zazvoni, o sms-u, koju nikad nećemo dobiti (brrr, kud pomenutih sms i mobilni, to je stvarčica od koje se ne razdvajam, koju držim na rukohvat za nedajbože, pa onda društvene mreže i svi ti lajkići, smajlići i šerovanja...mozak da te zaboli od tolike interakcije - imam na hiljade poznanika - na Fejsu se mazimo i pazimo, a u stvarnosti, biće dobro ako se i prepoznamo).

Ako nam drugi čovek predstavlja zamenu za ceo svet, to znači da mi ni nemamo taj svet...pitanje je da li posedujemo  i sebe


A pornografija, na to sam potpuno zaboravila - ono kad ti "ono" obogaćuje seksualni život za koji misliš da mu je potreban "osveživač", ili ti je mašta zaribala, ili kad učiš "zanat", ili kad ti je dosadno...
Ili so, znate li i da so izaziva zavisnost, da potpomaže rastu i onako visokog pritiska?
Još je Rika Zarai (Moja prirodna medicina) propagirala da je samo crno zdravo (Black is beautiful). 
Da li je mislila i na crnce u filmovima za odrasle:), to već ne znam.


Tako ispada da je jedina normalna vrsta  jzavisnosti kad si sasvim mali, pa zavisiš od roditelja, ali i to se dovodi pod sumnju kad imaš trideset i kusur godina, te se još držiš mami za skut, ili si na njihovoj grbači, ali to se onda zove bezobrazluk.

Sad se pitam zašto mi posle škole idemo u restoran Kod mame, je li to zato što je najbliži ili iz nekog drugog, manje pragmatičnog razloga?


O zavisnosti od marihuane, tableta i ostalih narkotika, neću ni da govorim, to već prevazilazi moj predumišljaj da iskažem jednu jedinu misao da je svaka vrsta zavisnosti štetna po zdravlje, da slabi i onako oslabljen karakter i stavlja te u robovlasnički položaj.


Ostajanje u bilo kom robovlasničkom položaju iliti zavisnosti je stvar vlastitog izbora.




1 коментар:

  1. Vremenom shvatih da je najgora zavisnost ona od štapa, tableta za regulisanje pritiska i sedativa. Što kasnije to bolje.

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...