среда, 15. фебруар 2017.

E, kao Eva



Eva, poznata po tome što je smatraju zaslužnom za progon čoveka iz Raja




Svi znate priču o Adamu, koga je Bog stvorio po obličju svojemu i nastanio ga da uživa u Edenu. No čoveku ubrzo dosadi (i pored svog obilja) da u toj raskoši i lepoti samuje, te mu Tvorac podari čovečicu da sa njom druguje. I da im uputstva za upotrebu rajskoga vrta: da sa svih drveta mogu jesti plodove osim sa drveta spoznaje dobra i zla (zapravo sa drveta saznanja i drveta života).




Šta je bilo dalje, znate i sami, a ako ste i zaboravili, slutite, jer, kad god vam je lepo, nađe se neko idilu da vam pomuti. 
Ovoga puta, opasnost beše zmija, koja ponudi Evi da kuša zabranjeni plod zbog čega Bog ih osudi na kratkoveki i mučni život.



E, sad, svako ko misli postaviće pitanja: Zašto im Bog nije dozvolio da jedu jabuke kad je to voće zdravo i korisno:)) Zašto je zmija ponudila jabuku Evi, a ne Adamu? Koliko seks ima veze sa spoznajom:), i tako redom.




Obično se kaže da postoji neka sličnost između žene i zmije. Kao po pravilu, povezuju ih po lukavstvu, po promenljivoj prirodi, po dugom jeziku. Ali, ako je zmija obrlatila Evu (sličan se sličnom raduje), zašto Adam, kao pravo muško, nije iskušenju odoleo? Da li je za jabukom posegao da bi svojoj družbenici udovoljio ili zato što je bio podjednako radoznao i nedovoljno promišljen? Ili se tu nešto sasvim drugo krije:))




Mogao je Adam zabranjenom voću da odoli:) i tako omogući ljudskome rodu da doveka živi. 

Znači, kriv je čovek, a ne čovečica:) 

P.S. 
Kada sam objavila post na fejsu, čula sam za jedno zanimljivo tumačenje mita o Adamu i Evi, koje glasi otprilike ovako: Da se Adam samo izvinio i priznao da je pogrešio, a ne da je sve svalio na Evu, do tragičnog raspleta ne bi došlo, a tako ni do večnih muško-ženskih konflikata:)))

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...