уторак, 28. фебруар 2017.

S - stereotipi kao odskočna daska za predrasude




Uvek  me je nervirala izreka, odomaćena posebno među pripadnicima muškog roda, da dok kuja ne mrdne repom, kučići ne trče, tj. da žene uvek daju prve povod da im muškarci priđu. Te, pogledala me je značajno, te lupila mi kragnu oko vrata (zagrlila me) ili, vidi šta radi sa kosom (igra se uvojkom), znači da joj se sviđam i sl. Ali šta ako je kratkovida i ne koristi ni sočiva ni naočare, pa zato izgleda da te gleda kao što te ne gleda, ili vrti kosu jer je nervozna?


Ako kaže ne, u muškoj glavi to je da, ali je plašljiva, ili su je tako učili, pa glumi finoću. U svakom slučaju, tako piše i u novinama koje obiluju ovakvim i sličnim naravoučenijima: ako vidiš da te zapostavlja, udvaraj se njenoj drugarici i učinićeš je ljubomornom...nikad joj ne priznaj svoja osećanja, neka se peče polagano...gledaj je onim ravnim pogledom...

Naravno, svega toga ima i sa druge strane: Kada te zove, pusti da zvoni, nemoj odmah da se javiš, pravi se da si zauzeta i obavezno prva završi razgovor, bez obzira što je on zvao i što to nije kulturno...do onoga svi su muškarci isti: svi lažu, nešto petljaju, neverni su...svi su svinje...Niti su sve žene kuje, kučke, zmije, niti su svi muškarci lažovi, prevaranti i svinje. Svako uopštavanje je pogrešno i većina stereotipa vodi ka predrasudama kojih se valja kloniti.



Predrasuda naravno ima svuda, ne samo u muško-ženskim odnosima. Koliko puta nam se samo desilo da donesemo sud o nekome na osnovu izgleda, oblačenja, novca koji poseduje ili funkcije na kojoj se nalazi? Kada bi reagovali na osnovu takvog razmišljanja, samo bismo mi bili na gubitku. 

Odakle potiču predrasude i stereotipi (Englezi su hladni, Bosanci su glupi, Crnogorci neradnici... svi cigani lažu i kradu...muškarci žele seks, a žene ljubav... plavuše su glupe, žene su loši vozači, fudbaleri nisu obdareni pameću...)? Koliko porodica ima udela u tome? Koliko škola, mediji, društvo?
Koliko predrasude utiču na rasizam i diskriminaciju?



Ne sudite u napred i budite radoznali da otkrivate široku lepezu ljudi i njihovog ponašanja. Nije sve onako kako izgleda i nije sve na šta nismo navikli - loše.

Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...