субота, 25. фебруар 2017.

O, kao oko (srce čoveka)






Ozirisovo svevideće OKO
OKO u masoneriji
treće OKO i neiskorišćena snaga u nama
OKO kao ogledalo duše
pesme OČIJU tvojih da nije Vaska Pope 
Biserne OČI Sime Pandurovića
pogled koji govori više od reči
tursko OKO protiv uroka
pogled koji može naneti mnogo zla
OKO i suze...


Kao kroz šumu ide čovek kroz simbole (Bodler) otkrivajući njihova značenja. 
Različita tumačenja javljaju se kao oznake na putu. Što ih bolje odgonetnemo, lakše su nam staze, manje strmi usponi.
Ali nije sve onako kako na prvi pogled izgleda. More se može sagledati samo ako u njega zaroniš (pa i ako se u njemu načas izgubiš).



Sve je samo simbol što ti vidi OKO (V.Ilić), dok se lepota života otkriva u OKU posmatrača (Toma Akvinski). Lepotica nikada ne bi videla u ružnoj ogromnoj zveri dobrotu i lepotu da je i sama u sebi nije nosila, i princ nikada ne bi uhledao svetlost dana (Lepotica i zver).



Isto tako, Rosi de Palma, ili kako je neki nazivajući hodajuća Pikasova slika, ne bi postala najnovija Almodovarova muza da je veliki španski režiser (Kika, Žene na ivici nervnog sloma, Cvet moje tajne) prošao pored ove, na prvi pogled ružnjikave ženice, ne uviđajući u njenim neobičnim crtama lica, lepotu.



A da ne vidi oko, već da se samo srcem dobro vidi (dok suština ostaje neuhvatlijva oku), uči nas Egziperijev Mali Princ. On će sagledati lepotu i jedinstvenost svoje ruže tek kad je napusti u potrazi za avanturama, razočara se ugledavši more ruža, i shvati da njegova nije jedina, upozna lisicu i ona ga poduči prijateljstvu i ljubavi i večnoj istini da je njegova ruža posebna jer joj je darovao vreme, brigu i ljubav...
Vreme koje uložimo u nekoga čini tu osobu posebnom.




OKO ili srce, odlučite sami:)




P.S. I OKO i srce:)



Voli vas Vesna

1 коментар:

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...