уторак, 28. фебруар 2017.

R, ruke koje govore


Ruke: male ili velike, čvornovatih ili vretenastih prstiju, tvrda ili nežna dlana, gipke i elastične, ispresecane dubokim ili plitkim linijama, sa staračkim pegama ili bez njih, očvrsle od rada, negovane ili zapuštene, nezgrapne ili graciozne...


Ruke u pokretu i one koje miruju, u molitvi ili oslonjene na štap, sklupčane u krilu ili zaposlene...






Ruke radnika, seljaka, gospode...



Možeš da staviš silikone, zategneš lice, umetneš botoks, ali ruke će te uvek otkriti. One mogu reći i kojim poslom se baviš, i koliko ti je godina, i kakav si čovek. One će te odati kada nervozno gužvaš porub svoje majice, vrtiš prstima ili grickaš zanoktice. ma koliko spolja bio miran i uglađen. One će reći ko si dok dobuješ u ritmu tam-tama po stolu, dok upireš prstom u lice sagovirnika, dok pretiš. Pokazaće kada si srećan i otvoren ka celom svetu, a kada tužan.



Mogu biti blage kad miluju i raspliću kosu...pozivati na razgovor i zagrljaj kad su širom otvorene. Prepletene ispred grudi, mogu upozoriti da si u gardu, da ne prilaze. Na bokovima izgledaće izazivački; u džepovima, mangupski, nekad i nepristojno dok stojiš i sa nekim razgovaraš. 
Dok govorimo, dirigovanjem, naglasiće značaj reči. U gestikulaciji, često, pokazaće i više od reči. 







O rukama, između ostalog, pisao je i Dezmond Moris u knjizi Otkrivanje čoveka kroz gestove i ponašanja, govoreći o konvencionalnom rukovanju, o ruci na leđima kad nekoga podupiremo ili usmeravamo, o "ručnoj karici" (ruka pod ruku), koja odašilje poseban signal kada čine to dva muškarca, o zagrljaju oko ramena, zagrljaju oko vrata (nalik na davljenje), o ruci uz glavu kao posebnom znaku privrženosti, o milovanju, o samoobgrljivanju (kao da su dve osobe spojene zagrljajem), o ruci na butinama kod modela, o ruci na ustima kad nam je dosadno ili na bradi u trenucima koncentracije, na nosu kad želimo da prikrijemo istinu i sl. Tumačeći višeslojne gestove tumačio je čoveka.



Pogledajte galeriju slika koje će vam još ponešto otkriti o rukama:



















Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...