субота, 11. фебруар 2017.

V, kao Vesna



V, Vesna, slovenska boginja proleća i plodnosti (Živa, Diva, Devana); na ruskom jeziku označava proleće, mladost...


V, Vesna Vulović, nedavno preminula stjuardesa, koja je jedina preživela pad Jatovog aviona. Sećam se te davne 1972, kada sam imala samo osam godina, kako smo svi prikovani ispred crno-belih ekrana čekali izveštaj nesreće, koji je zadesio naš avion na putu za Kopenhagen. Vesna, koja je pronašla utočište u repu aviona, bila je za sve nas heroj. Postala je poznata u svetu zahvaljujući tome što je preživela pad sa više od 10.000 metara.


Vesna Pećanac, glumica koja je bila udata za režisera Živka Nikolića i igrala u filmovima: Čudo neviđeno, Lepota poroka, Smrt gospodina Goluže i dr. Pamtim je iz Lepote poroka, iz scene kada je zbog neverstva muž kažnjava tako što je maljem udara po glavi, na kojoj je tek isprečena pogača, izgovarajući reči, slične ovim: Ne kažnjavam te ja, već ova pogača (ono što si ti uradila...) Jeka iz serije Đekna nije umrla, a kad će ne znamo...Mnogo godina kasnije, posle mnogobrojnih životnih poteškoća, briljira u dirljivoj monodrami Divan dan.


Vesna Trivalić, još jedna glumica, ovog puta iz moje generacije, možda najpoznatija po serijama: Vratiće se rode, Otvorena vrata, Drška bez metle...Ja je, ipak, pamtim po ulogama u filmovima: Tito i ja , Život je čudo, Mi nismo anđeli. Zanimljiva, humoristična glumica koja danas sa mužem i sinom živi u Dubaiju.


Vesna Čipčić, poznata po osmehu i prelepim čarnim očima; Šurdina žena (Ljubiša Samardžić) iz serije Vruć vetar, Melanija (Ćirina kćer) iz dramatizacije Sremčevog romana Pop Ćira i pop Spira, Fema iz Pokondirene tikve...Poznata i po rukotvorinama koje sama pravi.


V, kao Vesna Ždrnja, koja je najsrećnija kad se igra sa decom.


Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...