уторак, 21. фебруар 2017.

J - jabuka


J, kao jabuka, zdravo i korisno voće koje možete konzumirati tokom cele godine. 



Poznato nam je i narodno poređenje rumen  kao jabuka - za nekoga ko je zdravo rumen (ne odnosi se na nas koji se kitimo tuđim perjem).
U našem narodu, jabuka se vezuje i za svadbedne običaje kada mladoženja prostreli jabuku na vrhu kuće. Interesantno je da mladoženja obično pogodi jabuku iz prvog pokušaja, iako često pre toga nikada nije uzeo pušku u ruke.



Zatim, tu je i Viljem Tel, koji je strelom pogodio jabuku na glavi svoga sina, i tako spasao život sebi i njemu. Nešto slično učinio je i Miloš Obilić, kada je u pesmi Ženidba Dušanova, prostrelio kroz prsten jabuku ne bi li zadobio Roksandu devojku za svog ujaka Dušana.
Onda Zlatna jabuka i devet paunica, narodna bajka u kojoj se jabuka pojavljuje kao izuzetna vrednost oko čega se odigrava čitav zaplet ove narodne bajke.



O jabuci sa drveta spoznaje dobra i zla, već smo govorili u postu o praroditeljskom grehu ( E, kao Eva). Zatim jabuka razdora koja je, kao što je poznato, donela razmirice među bogovima, tj. boginjama, što je kasnije prouzrokovalo Trojanski rat. Naime, Zevs je "vrući krompir" bacio Parisu, koji je bio primoran da izabere najlepšu između Here, Afrodite i Atene. Paris bira Afroditu jer je njena ponuda bila najprimamljivija (ruka lepe Jelene, Menelajeve žene).


Stihovi iz pesme Crvena jabuka istoimene grupe:
Dala jabuku, crvenu jabuku prije rastanka...
Ili Bacila je sve niz rijeku...




Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...