недеља, 19. фебруар 2017.

M, kao mama



M, kao mama, kao zajednička imenica i zajednički imenitelj mnogim bićima koja su imale tu sreću da se okušaju u ulozi mame.


E sad, mama ima raznih:

Mama-žrtva, što svojom, što tuđom voljom. One koje su žrtvovanje izabrale svojevoljno, često su i deklarisane kao mučenice. One koje su u takav položaj stavljene voljom drugih ili usled datih okolnosti (bolesti muža, gubitak muža i sl.), nalikuju na Glišićevu Mionu iz Prve brazde, koju su komšije prozvali muž-žena.

Mama-manekenka: prsta, vitka, lomna u struku, lepo i moderno obučena. Izaziva zavist i često je meta ogovaranja među drugim mama, dok se uglavnom dopada drugovima i drugaricama svoje dece.



Mama-superheroj: čita deci priče pred spavanje, pažljivo ih satima sluša, ide redovno na roditeljske sastanke i otvorena vrata, razvozi ih na treninge i ostale aktivnosti, brine o njima kada su bolesni, i uz sve to i mnogo toga drugoga, ide na posao i obavlja sve poslove po kući. 



Popustljiva mama: ona koja uvek nalazi opravdanje za svoju decu: te mala su, te ne umeju, ne znaju...ima vremena...nisu hteli, desilo se...One ne dozvoljavaju svojoj deci da odrastu, donesu samostalno odluke i odgovaraju za svoje postupke.



Brižna mama, ona koja bez prestanka izgovara rečenice tipa: ne pij hladnu vodu, prehladićeš se...ne plivaj daleko, udavićeš se...Kada deca izađu napolje, zovu ih na svakih 5 minuta da vide da ih nije neko ukrao. Od prevelike brige, rano osede i dobiju bore, a njihova deca, ili postanu buntovnici, ili isto takvi roditelji, prestravljeni zbog svega i svačega.



Mamu-drugaricu divno je imati, ali u ograničenim količinama. Ona sve razume i ume da sasluša kad se njeno dete zaljubiška, i ume da posavetuje kad nastupe problemi u školi, ali ponekad ume da pretera i priča i ono što ne treba i tako uđe u zonu zabranjene vode.

Brkata mama, ona koja te samo pogleda i ti odmah znaš šta misli, koja ne trpi prigovore i predgovore, koja sprovodi vojničku disciplinu i za dete predstavlja strah i trepet. Odlična za potencijalno nevaspitanu decu, koja pod njenom čizmom nemaju šanse da to zaista i postanu.


Mama u trendu:


Ovo su samo neki od tipova mama: koja ste vi, ili još bolje, koja ste vi kombinacija?  













1 коментар:

  1. Divno,tacno smo takve.Ja sebe ubrajam u mamu- superheroja i briznu mamu.Ovom drugim se ne ponosim i zao mi je sto su deca poprimila tu osobinu🤔

    ОдговориИзбриши

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...