уторак, 21. фебруар 2017.

l - lepota ponovnog čitanja


Neke knjige jednostavno progutamo; opčine nas odmah i ne možemo da ih ostavimo. Neke druge odgonetamo postepeno. Nekima se vraćamo iznova i iznova, ne bi li sagledali svu lepotu koju u sebi kriju. 



Knjigu argentinskog pisca, psihologa i psihoterapeuta Horhe Bukaja Priče za razmišljanje  bilo bi poželjno posedovati u svojoj biblioteci. Zbirku priča možete pročitati u dahu, ali isto tako natenane, i ponovo, i svaki naredni put otkrićete još koji sloj. Nad ovim pričama, kao što sam naslov kaže, treba dobro da se zamislimo.


Neke od priča iz ove nevelike knjige, učiniće vam se poznatim, ali nemojte da vas to omete i zavara, jer su one sada ispričane na drugačiji način, a i mi se menjamo, te ono što smo čitali ili slušali nekada, sada dobija drugačiju konotaciju.
Izdvojila bih priče: Grad bunara, Samo iz ljubavi, Tragač, Strašni neprijatelj...


Druga knjiga koja mi je u poslednje vreme privukla pažnju jeste roman Usamljenost prostih brojeva, koja govori o nemogućnosti ljudskog bića, obeleženog određenim događajima iz detinjstva, da uspostavi kontakt sa drugim sličnim bićem. Kao i prosti brojevi u matematici, koji se nalaze tako blizu, a tako daleko, i koji mogu da se podele samo samim sobom ili jedinicom, i glavni junaci ove priče na kraju ostaju usamljeni.

Koje knjige su vas zainteresovale? Kojima želite ponovo da se vratite?



Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...