четвртак, 9. фебруар 2017.

B - bogovi i boginje i njihove sličnosti sa ljudima


Boginja Atina (u rimskoj mitologiji Minerva), rođena iz Zevsove glave, u zlatnom oklopu; boginja rata i mudrosti (često prikazivana kao sova), snažna, lepa i opasna...
Aktivna...raste uz oca i ne voli slabe, mazne žene koje se služe ženskim atributima da bi dobile muškarčevu naklonost. Nema mnogo drugarica (pominje se samo Nike, boginja pobede, mada postoji priča da je jednu od svojih drugarica ubila).
Znam jednu takvu, kojoj niko ne treba, koja je radna i efikasna, ali i, smem li reći, pomalo usamljena u svojoj samodovoljnosti. 
Muški pandam - Ares ili Arej, bog rata (Mars).


Ako je Atina očeva kći, Persefona je mamina. Za razliku od prethodne, ima mnogo drugarica i mama joj je glavni uzor (setimo se samo priče o Persefoni i Demetri i nastanku godišnjih doba). Često ne može od mame da se odvoji i zasnuje pravu vezu (Persefona i Had). Postala je Hadova (bog podzemlja) žena protiv svoje volje, ali je kasnije kao suvladarka u carstvu mrtvih bila neumoljiva kao i njen muž. 
Ponekad sebi ličim na ovu maminu devojčicu koja tek treba da odraste:)


Naravno, tu je i Hera (ili Junona), boginja braka, vezana za najvažniju osobu u svom životu - za svog muža Zevsa, ljubomorna na sve druge žene koje bi vrhovni bog pogledao. Setimo se samo boginje Eho, koja je imala za cilj da odvuče Herinu pažnju od  brojnih Zevsovih ljubavnih avantura, a koju je čuvarka braka i vernosti, kada je prozrela šta radi, kaznila tako što je mogla da izgovara samo tuđe reči.
Sve mi u sebi skrivamo ovu osvetoljubivu boginju, pogotovu ako smo povređene ili ostavljene.


Ako Hera predstavlja "čuvarkuću", Zevs (Jupiter) predstavlja nekoga ko ne može da odoli brojnim ljubavnim avanturama. Zna se za njegove afere sa Demetrom, Letom, Majom...kao i mnogobrojnim nimfama i smrtnicama. 
Kao i što obično čine muškarci skloni ovom poroku, služio se svakojakim pomoćnim sredstvima ne bi li se domogao one koju je poželeo (pretvarao se u životinje ili neku prirodnu pojavu) i pokušavajući da neverstvo sakrije od svoje žene Here, što mu najčešće nije polazilo za rukom, te je Hera proganjala, ne samo njega, već i njegove ljubavnice i njihovu decu, na šta se, vrhovni bog veoma ljutio.


Zevsov i Herin najstariji sin - Ares, srditi bog rata, predstavlja vojnika, ratnika, pobunjenika. Liči na žestokog momka sa našeg podneblja. 
Ares ne voli ostale bogove, a posebno mrzi Atenu ili Atinu (u Homerovoj Ilijadi oni se bore na suprotnim stranama: Atina na strani Grka, a Ares na strani Trojanaca). 
Jedino ko može da ga umilostivi jeste prelepa Afrodita.


Afrodita (pandam Venera), boginja lepote i ljubavi, rođena iz morske pene, nalik je veštoj zavodnici koja uvek traži pažnju (Ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu?). 
Dok je na sceni, obasjana reflektorima, ona uživa. I kada je hromi Hefest (bog vatre i zanata, njen muž) uhvati u preljubi i isplete mrežu oko nje i Aresa, ona je ok, jer oseća na sebi znatiželjne poglede drugih bogova, koji bi možda poželeli da su na Aresovom mestu. 
Dok je broj 1,  sve može da prođe, ali nedajbože da dobije konkurenciju (setimo se samo priče o Psihi, koja je bila podjednako lepa kao ona, ali obična smrtnica koja je morala da reši zadatke koje joj je Afrodita zadala). 
Druge žene je ne vole jer misle da će im oduzeti njihove muškarce.
Paris joj je dodelio zlatnu jabuku (jabuku razdora).



Ako se kaže da su grčki bogovi i boginje stvoreni u ljudskoj mašti, po našem obličju, znači li to da i mi skrivamo u sebi neke od njihovih crta? 
Prepoznajete li se u nekim od gore navedenih? Ili u nekome sa vrha Olimpa čije ime nisam navela? Možda sa Artemidom (Dijanom), boginjom lova, Aresovom sestrom, koja predstavlja sestre, drugarice...Ili sa Posejdonom , bogom mora (rimski ekvivalent Neptun), koji je, kao i njegov brat Zevs, imao mnogo žena i dece?


Нема коментара:

Постави коментар

Neko je oklevetao Jozefa K. i prolazak kroz Prag

Kada se vratite sa nekog puta, spoljašnje okolnosti utiču na vaš unutrašnji svet i on počinje da se menja i bez vaše volje. ...